dilluns, 28 de maig del 2007

115 moltes gràcies

Hem aconseguit 115 vots, un 3,65% dels vots emesos. Està clar que ens hagués agradat tenir més vots i poder aconseguir un regidor a l’Ajuntament de Masquefa, però no estem desanimats, estem contents dels vots aconseguits. N’estem contens perquè sabem que són uns vots emesos amb tota la consciència de donar-los a una opció que volia, que vol, un altre manera de fer les coses a Masquefa i n’estem contens perquè s’han aconseguit amb molt poc temps. Hem plantat una llavor i ha començat a germinar força de presa, a partir d’una sola llavor en poden sortir unes grans collites.

A partir d’ara i en els propers 4 anys procurarem intensificar el debat ciutadà i farem propostes alternatives als problemes de Masquefa. No ens volem quedar quiets davant els vells i els nous reptes que haurem d’afrontar a Masquefa. Per aconseguir-ho, i com ja ho hem fet altres vegades en aquestes pàgines, demanem la col·laboració i la participació de tota la ciutadania, tothom hi està convidat, tothom hi pot dir la seva.

divendres, 25 de maig del 2007

Un altre Masquefa és possible

En tots aquests dies de precampanya i els de campanya electoral hem parlat amb la gent, hem escoltat els seus parers i hem recollit les ànsies i preocupacions de molta gent de Masquefa.

En aquests últims dies de campanya electoral hem exposat els nostres punts de vista, hem intentat raonar com s’haurien de fer les coses a Masquefa i hem anat explicant les nostres propostes.

Hem procurat explicar que a molta gent no ens agrada aquesta Masquefa que tenim ara, ni aquesta Masquefa a la qual ens volen aconduir els altres grups que es presenten a aquestes eleccions.

Donem les gràcies a tota la gent que ens ha donat suport, als que ens han animat a tirar endavant, als que ens han llegit, als que ens han volgut escoltar i als que ens han ajudat en algunes de les tasques, A tots moltes gràcies.

Reiterem totes les nostres propostes i gosem dir que creiem que encara un altre Masquefa és possible, si així ho volem i ho decidim la gent de Masquefa.

El diumenge 27, de les 9 del matí a les 8 del vespre, tothom pot anar a votar i ajudar a decidir amb aquest gest la Masquefa del futur, la Masquefa que volem i la Masquefa que no volem.

La decisió és de tots plegats.

Apreciada gente de Masquefa

Alternativa de Masquefa

Apreciada gente de Masquefa,

Somos una candidatura que ha surgido de la unión de un conjunto de personas de diferentes edades, formación y procedencia, vinculadas estrechamente con Masquefa y que conocemos la situación de las diferentes zonas del pueblo. Nuestra implicación con todos los acontecimientos que suceden en este municipio y que afectan positiva o negativamente en la población, nos han llevado a vincularnos de forma más directa para tratar estos aspectos; nos preocupamos por todas las problemáticas que afectan el municipio y queremos luchar para conseguir una Masquefa mejor, creemos que todavía otra Masquefa es posible.

Nuestras directrices en aspectos de relevancia son:

Finanzas: Transparencia de las cuentas municipales. Informar de dónde provienen y cómo se gasta el dinero. En los presupuestos, determinar las necesidades reales de la población. Control del endeudamiento.

Salud: Reclamar a la Generalitat medidas efectivas e inmediatas: más médicos, personal sanitario.. Implicar en el ayuntamiento en aspectos socio sanitarios, atención a la gente mayor, personas dependientes.

Policía y Seguridad: Establecer un Plan de Actuación y Seguridad Ciudadana, implicando concejales, agentes de policía local y vecinos. Plan de prevención de gamberradas y actos incívicos.

Urbanizaciones: Dotación, con la intervención conjunta del vecindario y las administraciones públicas, de infraestructuras y servicios necesarios.

Urbanismo: Creemos que de momento ya hemos crecido bastante y que hay que controlar el crecimiento para conseguir un urbanismo más pausado, armónico, sin irregularidades y sostenible.

Enseñanza: Conseguir el mejor sistema de enseñanza posible. Enseñanza de contenidos masquefinos y de las diversas culturas que hay ahora en Masquefa. Establecer un Centro de Educación Permanente.

Cultura: Crear un Consejo de Cultura, representado por varios colectivos, asociaciones, realizando actividades culturales que involucren a todo el mundo. Programa de acción cultural con una dotación suficiente.

Deporte: Promoción del deporte, planificación y gestión de actividades, mejorar los equipamientos actuales. Complejo deportivo para nuevas modalidades deportivas y con una piscina para todo el año.

Juventud: Creación de un Consejo de Juventud (jóvenes representante sus inquietudes y necesidades: formación, problemáticas juveniles, ocio, etc.). Espacios de lugares de encuentro. Locales de ensayos musical.

Comercio: Mantener y revitalizar el pequeño comercio. Realización de campañas de promoción y fidelización.

Parques, jardines y arbolado urbano: Crear un servicio propio de jardinería. Reservar suficientes espacios para zonas de paseo para los ciudadanos. Una gestión respetuosa de los jardines y de los árboles. Arreglo del Turó y el Serral.

La Beguda: Promover una consulta a fin de que los begudencs decidan democráticamente su futuro jurídico y administrativo. Respetar la voluntad de los begudencs.

Asistencia y acción social: Una atención social de calidad. Plan contra la exclusión social. Residencia para gente mayor y dependiente que sea pública de verdad. Disminución de tasas para personas con necesidades.

Entorno, medio ambiente y sostenibilidad: Defensa y protección del entorno y el medio. Luchar contra todo tipo de contaminaciones. Trabajar para cerrar el vertedero. Medidas para el ahorro energético.

Transparencia y participación ciudadana: Escuchar la opinión de la gente. Garantizar la transparencia y la participación ciudadana. Una información continuada de todos los asuntos del ayuntamiento.

Alternativa de Masquefa - AdM
Federació d’Independents de Catalunya – FIC

Benvolguda gent de Masquefa

Alternativa de Masquefa

Benvolguda gent de Masquefa,

Som una candidatura que ha sorgit de la unió d’un conjunt de persones de diferents edats, formació i procedència, vinculades estretament amb Masquefa i que coneixem la situació de les diferents zones del poble. La nostra implicació amb tots els esdeveniments que succeeixen en aquest municipi i que afecten positiva o negativament a la població, ens han portat a vincular-nos de forma més directe per a tractar aquests aspectes; ens preocupem per totes les problemàtiques que afecten al municipi i volem lluitar per aconseguir una Masquefa millor, creiem que encara un altre Masquefa és possible.

Les nostres directrius en aspectes de rellevància són:

Finances: Transparència dels comptes municipals. Informar d’on provenen i com es gasten els diners. En els pressupostos, determinar les necessitats reals de la població. Control de l’endeutament.

Salut: Reclamar a la Generalitat mesures efectives i immediates: més metges, personal sanitari.. Implicar a l’ajuntament en aspectes sociosanitaris, atenció a la gent gran, persones dependents.

Policia i Seguretat: Establir un Pla d’ Actuació i Seguretat Ciutadana, implicant regidors, agents de policia local i veïns. Pla de prevenció de bretolades i actes incivics.

Urbanitzacions: Dotació, amb la intervenció conjunta del veïnat i les administracions públiques, de infrastructures i serveis necessaris.

Urbanisme: Creiem que moment ja hem crescut prou i que cal controlar el creixement per aconseguir un urbanisme més pausat, harmònic, sense irregularitats i sostenible.

Ensenyament: Aconseguir el millor sistema d’ensenyament possible. Ensenyament de continguts masquefins i de les diverses cultures que hi ara a Masquefa. Establir un Centre d’ Educació Permanent.

Cultura: Crear un Consell de Cultura, representat per varis col·lectius, associacions, realitzant activitats culturals que involucrin a tothom. Programa d’acció cultural amb una dotació suficient.

Esport: Promoció de l’esport, planificació i gestió d’activitats, millorar els equipaments actuals. Complex esportiu per a noves modalitats esportives i amb una piscina per a tot l’any.

Joventut: Creació d’un Consell de Joventut (joves representant les seves inquietuds i necessitats: formació, problemàtiques juvenils, oci, etc.). Espais de llocs de trobada. Locals d’assaigs musical.

Comerç: Mantenir i revitalitzar el petit comerç. Realització de campanyes de promoció i fidelització.

Parcs, jardins i arbrat urbà: Crear un servei propi de jardineria. Reservar suficients espais per a zones de passeig pels ciutadans. Una gestió respectuosa dels jardins i dels arbres. Arranjament del Turó i el Serral.

La Beguda: Promoure una consulta per tal que els begudencs decideixin democràticament el seu futur jurídic i administratiu. Respectar la voluntat dels begudencs.

Assistència i acció social: Una atenció social de qualitat. Pla contra l’exclusió social. Residència per a gent gran i dependent que sigui pública de veritat. Disminució de taxes per a persones amb necessitats.

Entorn, medi ambient i sostenibilitat: Defensa i protecció de l’entorn i el medi. Lluitar contra tota mena de contaminacions. Treballar per tancar l’abocador. Mesures per l’estalvi energètic.

Transparència i participació ciutadana: Escoltar el parer de la gent. Garantir la transparència i la participació ciutadana. Una informació continuada de tots els afers de l’ajuntament.

Alternativa de Masquefa - AdM
Federació d’Independents de Catalunya - FIC

dijous, 24 de maig del 2007

Alternativa respon les teves preguntes

Divendres 25 de maig del 2007
A la Sala d'Actes del Casal l'Alzinar, de la Plaça de l'Estació
A les 8 del vespre, (20:00 hores)
Col·loqui amb Alternativa de Masquefa

Nosaltres no regalarem res,
no volem confondre les eleccions amb una parada de fira de mostres,
però Alternativa de Masquefa respondrà totes les vostres preguntes.

*

Ànims, companys!

Companys, no sóc de Masquefa i per tant, lamentablement, no us podré votar.

Malgrat tot, vinc a Masquefa molt sovint des de que vaig néixer. Per mi és com la meva segona casa, o fins i tot primera. Camino pel poble i els seus indrets naturals des de fa anys. M'ho conec com la palma de la meva mà.

Malgrat to, m'entristeix veure com es masifica el terme municipal, com es perden antics camins, com es construeix sobre espais naturals d'interès, i com enderroquen edificis històrics per substituir-los per pisos.

Malgrat que no us pugui votar, estic il·lusionat amb la vostra candidatura. Esteu interessats en protegir els espais naturals que l'especulació i la construcció desenfrenada estan destruint. Esteu disposats a recuperar els vells camins que ja molt pocs coneixen. Esteu disposats a mantenir Masquefa com un poble amb identitat, i no com una ciutat dormitori.

Cap partit està disposat a defensar el patrimoni natural i històric de Masquefa. Les cases de tota la vida del segle XIX, i els boscos i prats de Masquefa, no tenen ara mateix mà protectora. Espero, i crec, que vosaltres podreu ser els únics que oferiu una protecció a aquests elements que actualment estan amenaçats i completament indefensos. I és per això que he demanat el vot i he difós el missatge del vostre partit a diverses amistats que tinc al poble, ja que jo no puc votar-vos.

Confio en vosaltres, espero que no ens decebreu en la protecció del patrimoni natural i històric.

Cordialment,
Joaquim

dimarts, 22 de maig del 2007

Aquesta és la nostra cançó

Hem posat música a la nostra candidatura i n’hem fet un vídeo amb algunes imatges dels preparatius de la nostra campanya. Ens agrada la música i creiem que cantant també es poden dir coses:

I aquí teniu el Making off, el vídeo on es pot veure com s’ha fet això:
*

dissabte, 19 de maig del 2007

Tots hi estem involucrats

Propostes programàtiques
Entorn, medi ambient i sostenibilitat

L’Ajuntament ha de tenir com a premissa la defensa i protecció de l’entorn i el medi ambient i també aconseguir un desenvolupament equilibrat i sostenible.

Per aconseguir un equilibri sostenible s’ha d’actuar de manera global en totes les coses i cal la implicació activa de les administracions, de totes les persones i de tots els sectors socials i econòmics. L’Ajuntament ha de promoure tota mena de mesures que ho facin possible i ha de prendre les decisions adequades en les coses que hi tingui competències, tant en la planificació com en la gestió i en les activitats.

S’ha de preservar i protegir el nostre territori, el medi ambient i els seus habitats naturals, els espais naturals i els forestals, el paisatge, les activitats agrícoles i ramaderes. Cal evitar també l’ocupació innecessària de sòl, ja que és un recurs limitat, no renovable. La configuració del territori de Masquefa es força singular, un territori argilós, una carena de més o menys amplades, envoltada de torrents i rieres, en alguns moments de la historia conreats i aprofitats exhaustivament, i sempre, amb uns habitats d’una gran i rica flora i fauna. Cal preveure totes les mesures possibles per tal que aquesta protecció i preservació sigui eficient i efectiva. Algunes de les mesures a prendre serien:

Declaració de zones naturals protegides. Inventari i estudi de les diverses zones, les geomorfologies i els seus habitats. Cal tenir una cura especial de les rieres i torrents de Masquefa. Netejar de porqueries i runes els torrents, barrancs i regarots. L’arranjament de camins rural. Elaborar la ruta de les fonts, inventari i recuperació de les fonts naturals de tot el terme. Preservació de les masies i els seus entorns, les barraques dels horts i les vinyes. Una gestió adequada i correcta de tots els espais naturals.

S’han de preservar tots els nostres boscos i de manera molt especial el bosc de l’Alzinar, cal procurar la seva regeneració autòctona d’alzines i l’altre vegetació pròpia d’un alzinar. Públic o privat el bosc de l'alzinar és i ha estat una senyal d’identitat de Masquefa i cal considerar-lo com un patrimoni de tots que cal conservar i preservar per tal que totes les generacions el puguin conèixer i gaudir.

Cal vigilar, prevenir i lluitar contra tota mena de contaminacions, de les aigües, de l’atmosfera, la del sòl, ... En la contaminació acústica, cal fer campanyes d’informació, revisar les normativa sobre els sorolls i vigilar el seu compliment. La contaminació lumínica a tota la zona de Masquefa és molt gran, l’ajuntament hauria de fer un pla de substitució de les làmpades de l’enllumenat urbà que no s’ajustin a aquests criteris i vigilar que no s’excedeixi en qualsevol mena d’il·luminació exterior. S’ha de vigilar també la contaminació electromagnètica i regular les instal·lacions, torres i antenes, que poden ser focus d’aquesta contaminació.

S’ha impulsar la implantació d’energies netes i adoptar mesures per l’estalvi energètic en totes les instal·lacions publiques i cal assessorar i ajudar aconseguir ajudes per a renovacions d’estris i instal·lacions d’energia renovables. Proposem també la instal·lació d’un parc d’energia solar tèrmica, amb participació pública, de l’Ajuntament, i participació social, dels grups i persones que hi vulguin participar.

El Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient ha proposat plantar durant el 2007, un total de 1.000 milions d’arbres a tot el món per ajudar a reduir la contaminació que provoca l’escalfament de la terra. Això equival a plantar 9 arbres per quilòmetre quadrat, a Masquefa, que té 17,06 quilometres quadrats, ens correspondria plantar 154 arbres. Però Masquefa està en una de les zones del món que més contamina. Per això proposem que l’Ajuntament promogui la plantació a Masquefa de com a mínim 154 arbres aquest any 2007 i 154 arbres més cada any en els propers quatre anys, cosa que faria 770 arbres, i que aquestes plantacions es facin amb la participació i la col·laboració de la ciutadania.

Cal reduir i gestionar millor els residus urbans, s’ha de començar a fer la recollida de residus separadament per fraccions, Masquefa incompleix aquesta obligació des de l’any 1999, i cal fer-ho amb un sistema que sigui efectiu i sigui còmode pels vilatans. S’ha de promoure el reciclatge casolà de la fracció orgànica, proposem que l’Ajuntament redueixi un 50% el rebut de les escombraries a la gent que facin compost a casa dels residus orgànics. També s’ha de promoure i incentivar la reutilització d’aigües residuals i les de la pluja.

L’Ajuntament també s’ha d’implicar de manera més activa per aconseguir tancar l’abocador dels Hostalets de Pierola. A més, cal vigilar de prop les seves activitats i el seu funcionament. Proposem establir una xarxa de vigilància, amb la col·laboració de la ciutadania, la qual informaria puntualment de les irregularitats, les molèsties i les pudors de l’abocador. També proposem que l’Ajuntament disposi d’una assessoria jurídica per tal que totes les persones que volguessin, puguin presentar reclamacions i, s’hi s’escau, reclamar indemnitzacions pel mal funcionament de l’abocador i pels perjudicis i les molèsties que provoca i ha provocat.
*

divendres, 18 de maig del 2007

Estimem les plantes i els arbres

Propostes programàtiques
Parcs, jardins i arbrat urbà

Les places, els parcs, jardins i l’arbrat urbà són elements essencials i indispensables en qualsevol poble o ciutat. A més d’embellir l’entorn, són espais de sociabilització veïnal i llocs de trobada, i tenen molts efectes beneficiosos per a les persones, alegren i animen, ajuden a millorar la salut, absorbeixen la pols i altres elements nocius, disminueixen la contaminació, minoren les ventades, quan fa calor refresquen l’ambient, generen records positius, ...

Per això creiem que en aquesta àrea cal realitzar una política decidida, ben feta, coherent i amb criteri, no n’hi ha prou de plantar arbres i plantes a tort i a dret si desprès no és fa una gestió dels jardins i dels arbres respectuosa i amb l’estima i la professionalitat que aquestes plantes requereixen.

Una de les primeres coses que caldria fer és la creació d’un servei propi de jardineria i arbres urbans i que no depengui de l’àrea de serveis. No pot ser això de tractar una planta com si fos un pal de la llum o encara pitjor. Aquest nou servei ha d’estar dirigit i format per persones professionals, amb bon criteri i que s’estimin les plantes, i ha de dependre d’una regidoria que també hi estigui sensibilitzada.

En aquesta àrea cal demanar la participació, la implicació i la col·laboració a la gent de totes les edats de Masquefa. Cal fer campanyes de coneixements, d’informació i de sensibilització sobre les plantes i els arbres.

S’hauria de plantar arbres en tots els trams de carrers i places on sigui possible i a tots els llocs on els veïns ho demanin, i cal garantir que en els futurs carrers que és puguin obrir hi haurà espai suficient per plantar-hi arbres i que aquests s’hi plantaran.

Cal que hi hagi places, parcs i jardins dignes i de qualitat, i per això cal reservar suficients espais per a noves zones de passeig, trobada i esplai dels ciutadans en tots els barris i tots els carrers i cal dissenyar-los i realitzar-los d’acord amb les seves funcions, les places i jardins son zones de centralitat per a trobar-se i facilitar la comunicació, el joc, la celebració d’esdeveniments i activitats. Cal reservar, per exemple, zones apropiades a cada barri per a poder fer els focs de Sant Joan.

S’ha de tenir una sensibilitat i cura especial, com a parcs urbans, dels llocs i paratges emblemàtics pels masquefins, com ara la Font del Roure, el Serral, el Turó, i crear-ne de nous:

En el cas del Turó creiem que caldria realitzar una bona neteja de porqueries i el seu arranjament immediatament, preservant el seu us tradicional com a lloc per anar de passeig, per a poder admirar i gaudir de les plantes aromàtiques i les remeires, per a fer berenades, com a miranda privilegiada. Per la seva proximitat amb l’escola, el Comam i la zona esportiva també podria ser un bon lloc com a zona de descans, d’esplai i de picnic pels escolars i pels visitants.

En la zona del Serral també creiem que cal realitzar una bona neteja de porqueries i el seu arranjament immediat. Tot conservant la seva orografia natural i la seva vegetació pròpia, proposem que es converteixi en jardí botànic de cactus, plantes crasses i d’altres plantes sofertes i resistents, amb aportacions que podrien anar fent la gent de Masquefa i d’arreu. Aquest jardí, a més del seu interès botànic propi, seria una manera de recordar que en el seu cim hi ha una torre elèctrica que els masquefins no han desitjat mai i la tenim clavada com una pua, a més el saber popular ens diu que les plantes crasses i els cactus absorbeixen les radiacions elèctriques que podrien ésser malicioses per a les persones.

De les moltes menes d’arbres de Masquefa, n’hi ha dos que porten nombrosos records i venen sovint a la memòria quan es recorden les passejades que els masquefins feien fa anys. Aquests arbres són l’alzina i el roure. Els dos arbres són arbres d’aglans, arbres de l’espècie Quercus. Com a homenatge, per a preservar aquests records i també com a lloc d’estudi d’aquests arbres, proposem la creació d’un parc urbà i periurbà en la qual hi siguin representats tota la mena d’alzines i de roures d’arreu, un jardí botànic de tota mena de Quercus, una arbreda d’arbres aglaners.

A Masquefa, per antonomàsia, la plaça principal es la plaça de l’Estació i gosem afirmar que és i ha estat una plaça popular, bonica i agradable i molt ben aprofitada, que acull i ha acollit nombroses manifestacions i esdeveniments de tota mena, que la gent de totes les edats hem fet nostra. Així de la mateixa manera que creiem i proposem la creació de noves centralitats i zones d’esplai, creiem que cal reconèixer l’evidencia de la plaça de l’Estació com a plaça principal de trobada i relació. Ara que a Masquefa la població s’ha multiplicat per quatre, creiem que és un bon moment per a recuperar el disseny inicial de fa vint-i-cinc anys d’aquesta plaça, per tal d’arranjar-la i reordenar-la per fer-la més espaiosa i així, quan calgui, ens hi puguem trobar més còmodament tots els masquefins. Als nous i als vells masquefins cal fer-los lloc a la plaça principal.
*

La Beguda, poble singular

Propostes programàtiques
La Beguda

La singularitat de La Beguda es prou coneguda per a tothom i per això potser no caldria ni explicitar-la, tot i així serà bo recordar els seus trets característics i la seva problemàtica. El poble de La Beguda està integrat pels nuclis de La Beguda Baixa i La Beguda Alta, a més d’altres zones i masies properes. Situat en un lloc de pas i parada, una confluència de camins amb l’antic camí ral, que des d'antic comunicaven diverses zones de la Catalunya vella i la Catalunya nova, del Baix Llobregat, l’Anoia i el Penedès. La Beguda no té municipi propi i actualment pertany administrativament als municipis de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès) i Masquefa (Anoia), a més d’altres zones importants que es consideren també La Beguda i que actualment són del municipi de Els Hostalets de Pierola (Anoia).

Algunes de les principals problemàtiques de La Beguda es la de dependre de massa administracions, el que per una mateixa necessitat hagin d’intervenir 3 o 4 ajuntaments i 3 comarques. També la manca d’una representació, d’una interlocució única, clara i fluida de tots els begudencs envers totes les administracions per tal de fer arribar i poder resoldre satisfactòriament les seves necessitats i les seves aspiracions. El no poder decidir des de la pròpia realitat el que volen i el que creuen que més els convé.

Plantegem una nova filosofia i un nova manera d’afrontar les necessitats de La Beguda i dels begudencs. Creiem que cal garantir la igualtat de tracte dels begudencs i de La Beguda amb la dels municipis que els administra, tenint en compte i respectant les seves singularitats. Cal trobar i aconseguir una representació més efectiva i dinàmica de La Beguda envers les diverses administracions. La Beguda ha de ser i ha d’esdevenir el que els seus ciutadans vulguin i cal garantir i ajudar-la per tal que sigui així.

Mentre La Beguda sigui administrada per una o més administracions que no siguin la pròpia cal establir una representació real i efectiva dels begudencs. Creiem que cal estudiar i establir d’altres maneres per la qual La Beguda pugui materialitzar el seu parer i pugui decidir i gestionar en les qüestions que la afecten. Per Alternativa de Masquefa, les propostes que és fan pel conjunt de Masquefa, a La Beguda, cal portar-les a terme tenint en compte i respectant les seves singularitats i amb un acord i diàleg previ amb els begudencs.

La pertinença de La Beguda a tants municipis i tantes comarques és un fet estrany i que moltes vegades dificulta els drets democràtics dels seus ciutadans en l’àmbit local. Creiem que aquesta formula és una anomalia que caldria corregir. Però sobretot creiem que La Beguda ha de ser i ha d’esdevenir el que els seus ciutadans vulguin i cal garantir i ajudar-la per tal que sigui així. Les formules de pertinença administrativa poden ser diverses: Mantenir la formula actual. Fer un altre tipus de repartiment administratiu entre els diversos municipis. Que tota La Beguda pertanyi a un dels municipis entre els que ara està. Constituir un municipi propi.

El nostre propòsit es promoure una consulta popular a La Beguda, per tal que els begudencs decideixin democràticament el seu futur jurídic i administratiu. Consulta que caldria fer amb un debat previ on s’exposessin les diverses opcions i els seus avantatges i inconvenients. I en qualsevol cas creiem que caldria respectar la voluntat dels begudencs, recolzar-la i ajudar a assolir-la.
*

El Comerç és vida

Propostes programàtiques
El Comerç de proximitat

En qualsevol poble i barri la seva estructura ha de ser diversa, s’hi ha de poder viure i treballar, trobar-hi serveis i equipaments, i s’hi han de trobar botigues de tota mena, comerços de proximitat a unes distàncies adequades per tal que siguin accessibles.

Això a Masquefa ja ho havíem tingut de sempre, però la competència de les grans superfícies es implacable, les petites botigues i comerços ho tenen cada dia més difícil i si es perden aquests comerços també perdrem qualitat de vida i perdrem una manera d’entendre la vida d’un poble.

Les botigues, els establiments petits, el comerç de proximitat, no només compleix una funció comercial, també genera llocs de treball i és un motor de desenvolupament econòmic. Aquest comerç s’ha de considerar com un servei personalitzat i de qualitat per als veïns. També fa una funció social, de sociabilització, cohesió i relació entre les persones. Permet crear un teixit social més estret, un major contacte entre els veïns i veïnes, ajudant a millorar la coneixença de tots ells. El Comerç és vida.

La vida dels pobles depèn molt del petit comerç, les botigues són part de la identitat de cada poble, i aporten importants lloc de treball, llocs amenaçat seriosament si aquests petit comerç desapareix.

Per tot això, creiem que cal donar suport al petit comerç.

Conjuntament amb els botiguers i les seves associacions caldria elaborar un pla de dinamització del comerç local i cercar el suport del Departament de Comerç de la Generalitat, les altres administracions i la Cambra de Comerç per a poder-lo portar a terme.

Cal fer campanyes informatives i de promoció del comerç i campanyes de fidelització del consumidor.

Cal ajudar al comerç perquè es pugui adaptar a les noves necessitats, a l’especialització comercial, l’oferta de nous productes, dels nous hàbits dels consumidors.

Creiem que també seria beneficiós tant pel conjunt dels vilatans, per la gent quan van a comprar i també per al petit comerç, començar a establir zones per a vianants i reorganitzar millor i de manera més racional la circulació i les zones d’aparcament.

Si s’aconsegueix mantenir i revitalitzar el petit comerç tothom en sortirà beneficiat, els botiguers i tota la gent de Masquefa, com a consumidors i també com a ciutadans i així també es contribuirà a la millora del poble, de la seva pluralitat i de la seva vitalitat.
*

dijous, 17 de maig del 2007

De moment, ja hem crescut prou

Propostes programàtiques
Urbanisme

En aquests darrers anys Masquefa ha crescut molt, molta gent pensem que ha crescut massa, massa de pressa i molt malament. Els creixements ràpids i descontrolats generen deficiències de tota mena. Pensem que el pla urbanístic d’aquest creixement tenia i té moltes deficiències i la seva planificació i la realització s’han fet de les pitjors maneres possibles i ple d’irregularitats. S’havien previst molt malament els equipaments i els serveis i això ho estem pagant tots els veïns. El nivell de la qualitat de vida de la gent de Masquefa ha disminuït força considerablement.

Masquefa és un poble petit i no volem que es converteixi en una mini-ciutat ni en un suburbi perifèric metropolità, creiem que s’han de preservar els seus trets específics, i per això cal controlar el creixement urbanístic d’aquests últims anys i cal repensar aquest model de creixement per tal que es faci de manera més pausada i harmònica. De moment, ja hem crescut prou.

Per fer-ho cal obrir de nou un debat ciutadà, en el qual es tingui en compte el parer de tota la ciutadania i de tots els grups i sectors de Masquefa, i poder definir així la Masquefa del futur i la Masquefa que volem i la que no volem. El Pla General com a eina de planificació a llarg termini ha de contemplar totes aquestes voluntats ciutadanes, donant resposta a les necessitats reals dels ciutadans. El nostre model és un urbanisme sostenible, amb la utilització racional del territori i el medi ambient.

El Pla General ha de garantir la suficiència de sol per a equipaments i zones verdes en cada nucli i barri de Masquefa.

Creiem que ni l’Ajuntament ni les altres administracions publiques no han de vendre sòl públic, ans tot el contrari, cal procurar augmentar-ne la quantitat disponible.

L’Ajuntament hauria d’elaborar un pla estratègic per a l’habitatge, que garanteixi el dret a l’habitatge digne per a tothom. Aquest Pla hauria de fer possible les condicions i establir unes bases per tal que els joves que s’independitzen o formen noves famílies trobin un habitatge assequible a Masquefa i no hagin de marxar a un altre municipi. I també hauria de fer possible que a Masquefa hi hagués amb suficiència habitatges de lloguer de baix cost per a totes les persones i famílies de Masquefa amb recursos limitats.

Cal promoure també les rehabilitacions de cases antigues. Per aconseguir-ho, l’Ajuntament hauria d’obrir una oficina d’orientació i d’assistència tècnica i jurídica i arribar a acords amb la Generalitat de Catalunya i les altres administracions publiques. L’Ajuntament hauria d’establir criteris que permetin la disminució o eliminació de taxes i impostos als projectes de rehabilitacions de cases antigues dedicades a l’habitatge propi, per a lloguers assequibles o a l’establiment de serveis d’interès social.

La qüestió dels passos a nivell de les vies del tren, és un tema que preocupa, afecta a força persones i cal trobar-hi una solució. Però no ens agrada com s’han fet les coses fins ara, no trobem bé l’actitud de l’equip de govern, d’amagar el cap sota l’ala i tampoc trobem bé la postura de l’oposició, que n’ha fet un us partidista i demagògic. Cal recordar que és un tema que ja fa 25 anys que està sobre la taula i els diversos partits fins ara n’havien fet l’orni i ara no paren de tirar-se la pilota els uns als altres. Creiem que cal replantejar aquest tema, informar i debatre sobre els pros i els contra de totes les opcions possibles, i així poder arribar a fer unes propostes de solució tant a curt terme com a mitja termini, de manera que es puguin aconseguir i s’afavoreixi la unitat del poble sense perjudici per a ningú.

En qüestions més concretes de l’ordenació de les zones urbanes creiem que cal començar a establir zones per a vianants i cal reorganitzar millor i de manera més racional la circulació i les zones d’aparcament, recuperar les voreres com a passos de vianants i la creació i promoció de zones i sistemes d’aparcaments. Cal poder gaudir de zones verdes a tota la vila. S’ha de revisar la normativa sobre l’amplada mínima de les voreres, aquests últims anys s’han fet unes voravies massa estretes i insuficients. S’ha d’acabar d’eliminar totes les barreres arquitectòniques. I cal afrontar l’arranjament dels carrers, voreres i clavegueram on faci falta.

En concret, pensem que hem de tenir una Masquefa on hi puguem viure millor tots.
*

Esport per a tothom

Propostes programàtiques
L’Esport

Entenem com a esport la pràctica de l’exercici corporal ja sigui per plaer o afició, per diversió i distracció. L’esport o l’activitat física també es cultura i joc i sobretot un mitjà de sociabilització, cohesió i convivència ciutadana. L’esport també pot ser un bon un mitjà per millorar la salut.

L’esport el podem practicar en solitari, en companyia, en equip i es pot fer a casa, al carrer i a les places, al camp i la muntanya, a les instal·lacions esportives. Fan esport els nois i noies que juguen a pilota, els que practiquen algun tipus de gimnàstica a casa o al gimnàs, la gent de qualsevol edat que van a caminar i també els que van amb bicicleta, i les persones que practiquen esports en les diverses instal·lacions esportives.

Creiem que l’Ajuntament ha de procurar que les persones de qualsevol edat puguin practicar qualsevol d’aquestes activitats físiques i per això cal tenir els equipaments i els recursos necessaris.

També creiem que la promoció de l’esport i la planificació i gestió de les activitats i equipaments esportius s’hauria de fer amb la participació i corresponsabilització dels diversos grups i associacions d’esports de Masquefa.

Per els propers 4 anys, Alternativa de Masquefa es proposa:
Col·laborar amb tots els grups, associacions i col·lectius d’esports.
Potenciar i promoure l’esport de base i l’esport de lleure.
Aprofitar al màxim tots els espais esportius.
Habilitar nous espais a cada barri pel joc esportiu dels nois i noies.

Treballar per renovar les instal·lacions que han quedat petites i per aconseguir-ne de noves, com ara:
· Un complex esportiu preparat per a poder practicar noves modalitats esportives i amb una piscina per a tot l’any.

Per a la gent que fa caminades:
· Cal tenir els camins nets i en bones condicions.
· Caldria elaborar una guia de camins i rutes, amb comentaris sobre els espais naturals i els indrets on transcorren.
*

La cultura ens fa més lliures

Propostes programàtiques
Cultura

La cultura entesa en el seu sentit més ampli és un dels elements principals a tenir en compte en les polítiques municipals. Però cal tenir clar que els creadors de cultura i els seus principals protagonistes són les persones, la societat civil, els grups, les associacions. I l’Ajuntament no ha d’intentar suplir aquest paper ni dirigir-ho. L’Ajuntament ha de donar-hi tot el suport, preveure i facilitar els equipaments que facin falta, posar-hi els recursos necessaris i treballar per aconseguir-ho. L’Ajuntament ha de treballar en aquest camp de manera subsidiària, assumint només com a obligacions pròpies totes aquelles coses que la societat civil no assumeixi, ja sigui per la seva complexitat, el seu cost, ... La cultura ha de ser creativa, critica, un mitjà de reflexió, de participació, de diàleg i de relació social. Només d’aquesta manera la cultura ens enriqueix com a persones i ens fa més lliures. Amb una cultura burocratitzada tot això difícilment es pot aconseguir.

Una de les eines per aconseguir tot això podria ser la creació d’un Consell de Cultura. Un consell on hi estarien representats els diversos col·lectius, els creadors, els grups i associacions culturals de Masquefa, els treballadors de la cultura. Algunes de les seves funcions podrien ser, la coordinació entre els grups i les activitats, l’intercanvi d’experiències, fer les propostes que consideri oportunes, ... i l’Ajuntament hauria de demanar el seu parer previ en totes les seves decisions, realitzacions i activitats de caire cultural.

Per a Alternativa de Masquefa, algunes de les realitzacions que hauria d’afrontar L’Ajuntament en els propers anys, són:
· La posada en marxa d’aquest Consell de Cultura.
· Fer inventari de tots els espais i infrastructures, els de l’administració pública, els d’iniciativa social i els particulars, que puguin ser destinats a activitats culturals. Procurar el màxim rendiment d’aquests espais i si s’escau, habilitar-ne de nous.
· Arribar a acords amb tots els grups, associacions i col·lectius.
· Impulsar la dinamització del teixit associatiu.
· Suport als diversos col·lectius de cultura, grups diversos, associacions, artistes, col·lectius de cultura popular i tradicional, ..
· Intervenir en la definició i la posada en marxa de la Biblioteca per tal que sigui un referent dinàmic i un focus de cultura universal i de cultura masquefina.
· La integració de l’arxiu històric a la nova Biblioteca.
· La elaboració, conjuntament amb el Consell de Cultura, d’un programa d’acció cultural a curt terme, a mitja terme i a llarg termini.
· L’aprofundiment en la cultura i la historia pròpia de Masquefa.
· El coneixement intercultural, i de manera més especial dels diversos fets culturals dels diferents col·lectius que ara viuen a Masquefa.
· Cal millorar la informació i la difusió sobre totes les activitats culturals i les festes que es fan a Masquefa i cal aconseguir-hi una major implicació i participació de la ciutadania.
· Cal preveure també les dotacions econòmiques suficients destinades a afavorir la cultura, les arts i la sensibilització cívica de la vila, i a recolzar les alternatives de grups i entitats dedicades a dites finalitats.
· S'ha de reclamar al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que el centre d’estudis paleontològics que té previst instal·lar en aquesta zona es faci a Masquefa, i cal demanar i promoure’n la recerca a Masquefa. D’abans del segle 19 se sap i està àmpliament documentat que tot el territori de Masquefa és ric en restes prehistòriques, i de molt abans que hi hagués l'abocador dels Hostalets per aquí ja s'hi trobaven fòssils prehistòrics de tota mena.

Cal recuperar la memòria històrica de Masquefa i cal dignificar el record i la memòria de totes les persones de Masquefa que van morir, van estar empresonades o perseguides a causa de la guerra.

L'ajuntament, igual que en totes les altres regidories, ha de tenir al front de l’àrea de cultura una persona competent, que sàpiga realment el que el poble necessita en aquesta qüestió, una persona capaç, culta, coneixedora i coherent, i no com s’ha vingut fent sovint fins ara, que l’Àrea de cultura ha estat moltes vegades una de les més mal ateses. La cultura és el distintiu d'un poble, el seu segell d'identitat i l'ajuntament és l'organisme que ha de fomentar aquest coneixement.
*

dimecres, 16 de maig del 2007

Les urbanitzacions també són Masquefa

Propostes programàtiques
Les Urbanitzacions
Can Parellada. El Maset. Can Quiseró. Can Valls

A finals dels anys 60 es van començar a fer les urbanitzacions de Masquefa i malgrat que han passat 40 anys, aquestes urbanitzacions, aquests barris, encara estan per acabar. Encara estan mancades d’alguns dels serveis més bàsics de qualsevol nucli de població.

Això no pot seguir així. Agradi o no, l’Ajuntament no pot posar més el cap sota l’ala i ignorar la realitat d’aquest barris. A Masquefa tenim unes urbanitzacions molt grans que no gaudeixen de les infrastructures necessàries, tant en asfaltat de carrers con en serveis de transport o de caràcter social.

Pel nou l’Ajuntament una de les primeres prioritats ha de ser l’acabament de les urbanitzacions i la dotació de infrastructures i serveis. I això cal fer-ho posant-se d’acord amb els seus veïns i amb la col·laboració de les altres administracions publiques.

Es primordial fomentar les associacions de veïns a les urbanitzacions amb la finalitat que es pugui dur a terme una tasca conjunta entre ajuntament i veïns de cara a les mancances que aquestes presenten.

Les urbanitzacions formen part de la nostre vila, donen vida a Masquefa, i per tant hem de procurar que aquestes gaudeixin d'un tractament igualitari a la resta de la localitat.

Per altra banda, cal tenir en compte que la historia d’aquests barris, de quan només eren masies i camps de conreu, de quan es van començar a urbanitzar, de les seves cases habitades al principi gairebé només en caps de setmana, per vacances i a l’estiu, fins ara que, en bona part son residències de tot l’any, la historia d’aquests barris i de tota la gent que hi ha viscut, també és historia de Masquefa. I aquesta historia també l’hem de poder conèixer i assumir tots els masquefins, Per això, també proposem que tot aquest llegat es reculi i documenti adequadament i es posi a disposició de tota la ciutadania.
*

Ensenyar i aprendre

Propostes programàtiques
Ensenyament

L’Ajuntament té escasses competències en ensenyament, la majoria d’atribucions que té són residuals, de suport i complementaries. Tot hi així, creiem que cal donar tot el suport que es pugui a l’escola pública, i cal fer costat als mestres i a les associacions de pares i mares per tal d’aconseguir el millor sistema d’ensenyament possible.

L’Ajuntament ha de vetllar de manera més efectiva que tots els nois i noies assisteixin a l’escola. I cal millorar el control i vigilància a la sortida i entrada de les escoles, millorar la senyalització i el control i distribució del trànsit

S’ha de garantitzar el servei de transport als escolars i que cobreixi una ruta complerta de servei. Encara hi ha persones de les que viuen en les urbanitzacions es troben amb dificultat per poder arribar diàriament als centres d'ensenyament. Aquests mitjà ha de ser gratuït per a tothom.

Cal activar les mesures de recolzament social, actuacions de recolzament a la família, a les mares i pares que treballen i a les famílies i els infants amb menys ingressos econòmics, als més necessitats i als que tinguin qualsevol tipus de problema.

S’ha de procurar que els equipaments estiguin ubicats en llocs cèntrics i més adequats i gaudeixin de les millors condicions.

L’Ajuntament ha d’ajudar i propiciar les condicions necessàries per tal que les escoles i les associacions de pares és puguin implicar i participar més bé en la en els àmbits socials, culturals, cívics i associatius del municipi.

En aquests últims anys Masquefa ha crescut molt, a conseqüència d’això a l’escola hi ha molts nois i noies que llurs famílies no els podran traspassar el llegat cultural masquefí de la manera que ho podria fer una família que faci molts anys que estigui establerta a Masquefa: la cultura i les costums pròpies de Masquefa, el coneixement del territori i dels seus paratges naturals, la fauna i la flora masquefina, la historia i les llegendes de Masquefa, ... Per això proposem que l’Ajuntament, d’acord amb les escoles i els pares, prengui les mesures necessàries i ajudi a elaborar el material adient per tal que tots els nois i noies que viuen a Masquefa tinguin les mateixes oportunitats en saber com és el seu poble.

Actualment a Masquefa també hi viuen famílies arribades d’arreu del món, amb cultures i llengües diferents i amb nois i noies que van a l’escola. Creiem que és molt important que aquests nois i noies puguin aprendre també la llengua, la cultura i l’historia dels seus llocs d’origen. Per això, l’Ajuntament hauria de col·laborar amb l’escola, amb les associacions de pares i mares i amb les altres administracions públiques per tal que això sigui possible, ja sigui en horari escolar o extraescolar. Aquestes classes interculturals també haurien d’estar obertes a que els altres nois i noies que ho desitgin, puguin apuntar-s’hi. Tots podem aprendre dels altres.

En els ensenyaments complementaris i els no reglats l’Ajuntament ha de procurar oferir tota mena de cursos que la ciutadania necessiti. Per això creiem que cal establir un Centre d’Educació Permanent en el qual s’ofereixin de manera continuada, cursos de reciclatge, educació per adults, la formació continua, els nous sabers, català en tots els seus nivells, cursos de llengua i cultura per a immigrants, ...
*

La salut és cosa de tots

Propostes programàtiques
Salut

Les competències principals del sistema sanitari no corresponen a l’Ajuntament, són competència de la Generalitat de Catalunya, però l’Ajuntament ha de prendre nota puntualment de les seves deficiències i ha de reclamar amb més contundencia que s’adoptin mesures efectives i immediates.

Actualment el CAP de Masquefa està saturat, no dona l’abast i no pot prestar les atencions necessàries amb la prestesa que caldria. Ens diuen que quan el nou ambulatori estigui fet tot això ja no passarà, però no es pot permetre que estiguem més temps amb la situació actual. Per ara mateix, calen més metges, més personal sanitari i més personal d’atenció a la gent, cal que l’ambulatori estigui a ple rendiment de les 9 del matí a les 9 del vespre i cal que hi hagi guàrdia medica les 24 hores del dia. I per aconseguir tot això ben aviat l’Ajuntament s’hi ha d’implicar més decididament.

A Masquefa no gaudim d'una atenció sanitària d’urgència les 24 hores, ni d'hospital, la població ha d'anar a Martorell o Barcelona en casos greus, i creiem que Masquefa hauria de comptar amb uns serveis adequats a les necessitats dels milers de ciutadans que conformen la nostra població.

A més, l’Ajuntament hauria de prendre les mesures necessàries per a poder donar resposta a altres aspectes sòcio-sanitaris: l’atenció a persones malaltes que viuen soles, a la gent gran, persones dependents o amb mobilitat reduïda ...

L’Ajuntament també hauria de millorar i intensificar la promoció de la medecina preventiva, fent campanyes de promoció de la salut i d’educació sanitària, hàbits i conductes saludables, salut nutricional, ..

La salubritat de l’aigua, de l’atmosfera i de l’ambient de Masquefa, també és un tema que preocupa, l’Ajuntament n’hauria de fer un seguiment puntual i donar-ne la informació, per això cal que tingui tota la cura en la: Vigilància, control i informació sobre l’aigua de consum. Vigilància, control i informació de l’abocador i les seves les emanacions. Vigilància, control i informació de qualsevol font de contaminació. ... No es pot parlar de la salut d'una població si abans no es posen unes bases preventives de salubritat allà on es viu, i a Masquefa en l'actualitat estem patim greus problemes de contaminació atmosfèrica i segurament també de les aigües de les nostres rieres i de la degradació de la terra, flora i fauna degut al proper macroabocador.
*

dimarts, 15 de maig del 2007

La joventut també és una prioritat

Propostes programàtiques
Joventut

Estem d’acord que l’Àrea de Joventut ha de procurar que hi hagi una bona oferta d’actes lúdics i festes, però aquesta àrea no s’ha d’ocupar només d’això, els problemes amb que es troben els joves son de tota mena i l’Ajuntament ha de procurar ajudar-hi en tot el que pugui.

Les polítiques de Joventut de l’Ajuntament han de ser polítiques transversals, això vol dir que a cada regidoria, a cada Àrea, han de tenir en compte en les seves actuacions aquest gran sector de la població. I l’Àrea de joventut ha de canalitzar-ho i vetllar per tal de que es tinguin en compte.

El treball i l’atur. L’habitatge. L’associacionisme juvenil. La sociabilització dels joves. La integració dels joves nouvinguts. L’ensenyament. La cultura, les activitats artístiques i les activitats musicals. La salut, la sexualitat, les drogues. L’esport. El lleure i els actes lúdics. Tot aquest llistat anterior són algunes de les temàtiques en les quals cal incidir molt especialment l’Àrea de Joventut i també les altres àrees de l’Ajuntament.

Per a portar a terme tot això proposem la creació del Consell de la Joventut. Un consell representatiu de tots els joves i dels seus grups, a través del qual es podria canalitzar totes les seves inquietuds i les seves necessitats.

Aquest consell també hauria de fer propostes concretes i assenyalar-ne les prioritats. Algunes de les propostes que els joves d’Alternativa de Masquefa ja fem, són aquestes:

- Habilitar més espais oberts i també espais coberts/tancats, de llocs de trobada per a joves.
- Adequar locals per assaigs dels joves músics.
- Promoure i organitzar intercanvis, trobades i coneixences amb joves d’altres indrets, dels Països Catalans, d’Espanya i d’arreu.

L'ajuntament ha de treballar conjuntament amb el jovent en la realització dels projectes i iniciatives que aquest col·lectiu porti a terme en benefici del seu desenvolupament i de les propostes que estiguin relacionades amb les arts, la música, la cultura, etc. Això comportaria la col·laboració per part de l'ajuntament amb subvencions dels actes i els programes a desenvolupar. Que el joves puguin tenir l'ajuntament com un recurs, mai com un impediment.
*

La policia al servei dels ciutadans

Propostes programàtiques
Policia i Seguretat Ciutadana
El servei de la policia local gairebé sempre ha estat controvertit a Masquefa. Els diversos governs municipals i els diversos regidors de governació no han sabut donar unes directrius adequades i coherents.

La policia ha de ser entesa com un servei als ciutadans i no al govern municipal de torn. I més enllà de les actuacions policials l’ajuntament ha d’establir polítiques municipals encaminades a evitar actes incívics i vandàlics, infraccions greus, bretolades perilloses, destrucció de mobiliari urbà, ...

S’ha d’establir un pla d’actuació i de seguretat ciutadana i aquest pla s’ha d’elaborar amb la implicació de totes les regidories i regidors de l’Ajuntament i amb la participació dels agents de la policia local i també dels veïns, les associacions veïnals i dels barris i els diversos sectors de Masquefa.

Cal demanar la coordinació de manera més efectiva amb els mossos d’esquadra i els altres cossos policials i d’auxili.

També s'ha de dotar a Masquefa amb un nombre d'agents adequat en relació a les necessitats actuals, ja que el que tenim en aquests moments és pràcticament insuficient donat l'augment de població i l’engrandiment de la nostra vila. Si també tenim en compte que han de cobrir els serveis de les urbanitzacions trobem que el nombre d'agents és clarament deficitari.

A la policia local cal dotar-los dels instruments necessaris per a poder realitzar bé la seva feina, cal donar-lis unes instruccions adequades i, de la mateixa manera que es fa amb qualsevol treballador, reclamar que facin bé la seva feina i cal deixar ben clar a tothom que per sobre de tot la policia està al servei dels ciutadans.
*

Els comptes clars

Propostes programàtiques
Les finances, la hisenda

La gestió del pressupost i les finances d’un Ajuntament és una de les coses més importants i que condiciona tota les seves actuacions. Per això i perquè s’estan administrant els diners de tots els ciutadans, cal fer-ho amb tota la cura i amb la màxima transparència possible.

Cal exigir la transparència dels comptes municipals i un bon compliment del pressupost. Immediatament després de les eleccions l’Ajuntament ha d’explicar l’estat de tots els comptes municipals. I de manera general i continuada, l’Ajuntament ha d’explicar periòdicament i amb un llenguatge clar i entenedor per a tothom, com i d’on s’ingressen i com i en que es gasten els diners.

Una de les raons de ser de les administracions publiques és la redistribució de la riquesa i la renda. Per això en la confecció dels pressupostos cal prioritzar la despesa i les inversions en les necessitats reals de la població, cal posar a debat ciutadà les prioritats de les inversions i despeses de l’Ajuntament i cal establir criteris que permetin la disminució o eliminació de taxes i impostos als col·lectius més desfavorits: jubilats, persones dependents i persones a l’atur forçós amb pensions petites, ....

Mitjançant les taxes i impostos també cal afavorir a qui faci un us dels serveis i la gestió del territori més correcte i sostenible, amb el consum de l’aigua, el reciclatge, ... . També per a les rehabilitacions de cases antigues dedicades a l’habitatge propi o per a lloguers assequibles, a l’establiment de serveis d’interès social, etc.

Cal vigilar els nivells de l’endeutament i cal donar-ne informació puntual a la ciutadania. No es pot estirar massa sovint més el braç que la màniga i cal que tothom sàpiga com i perquè l’Ajuntament s’endeuta.
*

dilluns, 14 de maig del 2007

Aquests són els nostres candidats

Francesc Mas i Castañé
Vaig néixer a Masquefa. Soc Graduat en Arts Aplicades en Ceràmica, i també estic diplomat en Direcció, Gestió i Administració d'Entitats, Associacions i ONL, i en Comunicació i Informació Ambiental. He participat activament en diverses organitzacions, grups cívics i iniciatives ciutadanes. Soc de l'equip d'Amics arbres · Arbres amics.
Crec que la primera cosa que hauria de fer l’Ajuntament és obrir les portes de bat a bat, escoltar a tothom i mirar d’atendre tant bé com es pugui a totes les persones. Masquefa ha crescut massa i massa de pressa, cal repensar el creixement urbanístic per tal que es faci de manera més pausada i harmònica. Caldria gestionar millor tot el que tenim i dimensionar tots els serveis d’acord amb les nostres necessitats. Cal tenir cura i preservar el patrimoni natural i l’històric de Masquefa. I caldria obrir un debat ciutadà per definir, amb el parer de tota la ciutadania, la Masquefa del futur i la Masquefa que volem i la que no volem.
·
Marcos Sánchez Martín
Naci en Cazalla de la Sierra, Sevilla y vine con mi familia a Cataluña a los 7 años. Estudié Ingeniería y mi actividad es la automatización de sistemas mecánicos. Mis aficiones son el Ajedrez y deportes como el esquí y correr. Soy el Secretario del Club de Ajedrez de Martorell y Presidente de la Asociación de Propietarios de Can Valls. He residido en la Masía de Can Torres, en la calle Concepció, en la calle Verge de la Mercé, en la urbanización de El Maset y en la actualidad en la urbanización de Can Valls, por consiguiente conozco bastante bien las problemáticas de Masquefa y sus deficiencias.
Como principales objetivos podríamos citar: Transparencia del Ayuntamiento y legalidad en sus actuaciones. Crecimiento controlado, y en primer lugar los servicios e infraestructuras. Subvenciones y todo tipo de ayudas para ahorros energéticos. Zonas verdes y parques infantiles de calidad y tamaño considerable, donde se aprecie que prima la calidad de vida sobre los intereses urbanísticos. Una buena gestión en la ayuda a las personas mayores o dependientes. Mejora en la recogida de basuras para eliminar los problemas del sistema actual, y facilitar la separación de elementos reciclables. Potenciación de la cultura en todas sus facetas, tanto intelectuales como deportivas. Y en general encaminar Masquefa hacia un PUEBLO con calidad de vida y concienciado con los grandes problemas que se nos vendrán encima en el futuro, tanto de carácter energético como medioambiental.

·
Dolors Berral i García
Vaig néixer a Màlaga i ja fa molts anys que visc a Masquefa, a Can Parellada. Soc historiadora, arqueòloga. Participo en diverses iniciatives socials, entre d'altres soc col·laboradora de Ràdio Masquefa, membre de la Coordinadora d'Afectats per l'Abocador de Can Mata i representant de la Coordinadora al Consell municipal de participació, ...
Les meves prioritats per Masquefa són: Informar als masquefins i masquefines amb transparència i sense interessos. Procurar un medi ambient net i sa. Realitzar unes infrastructures d'acord amb l'augment de població de la nostra vila. Construccions sense destrossa del nostre entorn natural. Accés a llars d'infants gratuïts per nens i nenes. Ensenyament per adults i immigrants. Atenció a gent gran. Fomentar la cultura les arts i els costums de la nostra vila de Masquefa. També crec molt important la sensibilització de tots sobre el medi ambient, els recursos naturals i una cultura de sostenibilitat i cura del nostre entorn.
·
Alex Gómez i Julià
De Masquefa de tota la vida i amb 34 anys a l'esquena, acabo de tornar del Regne Unit desprès de estar-hi gairebé 3 anys estudiant la seva llengua i cultura. No em considero polític ja que no crec en ells i es per això que vull treballar pel meu poble. Crec que Masquefa necessita una millor administració dels seus recursos ja que el nostre poble ha perdut la seva identitat: no queden zones verdes, no hi ha infrastructures per poguer practicar esports, tenim molt mala circulació, manca de serveis pels vilatans, en definitiva, volem millor qualitat de vida! i volem treballar per canviar tot això! ens ajudes a fer-ho possible?
·
Montserrat Ros i Roig
Vaig néixer a Vilafranca del Penedès i de petita vivíem a la masia de Can Valls. D’allà, envoltats de vinyes, camps de cultiu i d’animals de corral de tota mena, és un dels llocs d’on conservo els millors records.
Per a Masquefa, m’agradaria que no és fes malbé l’entorn i que fos més net, sense els marges i els racons plens de runes i porqueries de tota mena. Que els serveis d’ajuda a la gent fossin més actius. Que es puguin trobar habitatges assequibles per a tothom. Voldria un Ajuntament que t’escolti i sigui més transparent. Vull que totes les persones de Masquefa es sentin com a ciutadans de primera.
·
Esther Sánchez i Valiente
Tinc 24 anys i he viscut tota la vida a Masquefa, molts dels meus familiars son residents, també, a Masquefa, per tant, he pogut contrastar diferents opinions sobre com es i com podria ser aquest poble. Soc graduada en Direcció Hotelera, en l’actualitat estic finalitzant un Postgrau en Gestió i Organització d’ Esdeveniments i, tot just, iniciant la Llicenciatura en Psicologia.
Donat el constant creixement de la població i l’evolució de les seves característiques i necessitats, caldria adaptar en tot moment la distribució dels recursos a la realitat amb la que ens trobem, per aconseguir-ho es imprescindible que hi hagi una comunicació oberta entre els habitants de Masquefa i l’Ajuntament, donant a conèixer a tothom, amb total transparència, quines son les possibilitats reals que es poden oferir i com s’estan gestionant els recursos. S’ha de vetllar per la preservació i desenvolupament de les infraestructures i, considero, que s’hauria de posar especial atenció en aspectes com la salut i, també, en fomentar l’educació i formació dels joves, ampliant l’oferta d’activitats lúdiques, esportives i culturals; d’aquesta manera potenciarem l’activitat del poble i ensenyarem a aquells que seran el “cor de Masquefa” a que facin el mateix en el futur.
·
Francina Marchena i García
Sóc nascuda a Algodonales, Càdis, i visc a Masquefa des que tenia un any. Ara tinc quaranta-dos. He estudiat Filologia Anglesa, treballo, i tinc dos fills. He sigut membre de la Junta de l’Alzinar i de la Comissió de Festes de Sant Isidre durant anys.
He vist créixer Masquefa molt ràpidament, però malauradament els serveis exigits per aquest creixement no han crescut de manera proporcional. Com a mare, vull un col·legi en condicions, vull més parcs infantils i zones verdes, vull un complex esportiu amb la piscina promesa des de fa tant de temps. Vull un poble amb facilitats, no amb deficiències.

·
Marc Antoni Sánchez i Valiente
Ara fa 25 anys que vaig néixer a Igualada, tot i que sempre he viscut a Masquefa. Primer, al nucli urbà, després a la urbanització del Maset, i actualment a la de Can Valls. La veritat és que conec el poble des de diversos punts de vista. He estudiat arquitectura superior, i estic a punt d’entregar el projecte final de carrera. Treballo en un despatx d’arquitectura especialitzat en urbanisme.
Crec que el primer que ha de fer l’Ajuntament de Masquefa és controlar el creixement urbanístic d’aquests últims anys, i centrar-se en adequar els serveis a les necessitats actuals (i futures). A partir d’aquí, caldria millorar la qualitat dels parcs i jardins i acabar les urbanitzacions. S’han d’oferir noves propostes a la gent jove, ja sigui a nivell esportiu, cultural o lúdic. Així com també cal disposar de punts d’atenció per la gent gran. A part d’aquestes propostes, considero que és bàsic escoltar a tothom, actuar amb transparència i honestedat i així, entre tots, poder decidir què és el millor pel poble.
·
Alexandre Pujades i Vicent
L'Alexandre és d'Alboraia, el poble valencià on hi ha l'altre Masquefa. Participa en diverses iniciatives socials i culturals i és un membre actiu del grup de dimonis de l'Avern d'Alboraia. Va ser l'organitzador de les VI Jornades Diableres del País Valencià, en les quals hi va promoure la participació dels diables de Masquefa.

A l'Àlex li hem demanat que participi a la nostra candidatura ja que tenim la intenció de promoure i fomentar les coneixences, els lligams i els contactes amb els pobles d'arreu on Masquefa hi tingui alguna mena de relació o concomitància. I d'aquests pobles, un dels primers podria ser Alboraia i l'Àlex ens hi podria ajudar força i molt bé.
·
Mª Àngels Mas i Tort
Vaig néixer i vaig créixer a Masquefa. Vaig estudiar Turisme i Relacions Públiques. He participat en diversos grups i iniciatives cíviques, com ara en la Comissió de Festes de Sant Isidre, la Colla de Bastoners i Bastoneres, ... He treballat en la promoció i organització d'espectacles i en la organització i gestió d'esdeveniments, també de cargolaire, vaig muntar i gestiono una granja de cargols.
Es molt difícil dir en quatre línies el que volem per a Masquefa. M'agradaria que Masquefa tornés a ser una vila més creativa i més activa culturalment. Crec que l'Ajuntament s'hauria de preocupar més per l'entorn i el medi ambient i que s'hauria de començar a pensar en fer zones per a vianants en la Masquefa històrica i s'haurien de treure els cotxes de la voravia, tothom hi sortiria guanyant. Voldria una Masquefa neta i polida.
·
Marta Palomo i Gràcia
Fa força anys que visc a la urbanització del Maset i crec que l’Ajuntament hauria d’entendre que les urbanitzacions també són Masquefa i hauria d’atendre més bé les seves necessitats. Cal que s’afronti amb decisió l’acabament de les urbanitzacions i la dotació de infrastructures i serveis. Cal millorar la vigilància i la seguretat d’aquests barris més perifèrics.
·
Dídac Sánchez i Valiente
Vaig néixer a Martorell el 30 de Gener de 1984 i actualment visc a Can Valls, una de les urbanitzacions de Masquefa. Treballo com a delineant i tinc el títol de tècnic superior en desenvolupament de projectes mecànics. Practico gairebé tots el esports que puc i trobo que es necessari per a la bona formació dels joves, el realitzar activitats de grup, que requereixin, pensar, sacrificar-se, ajudar, saber-se controlar, voler-se superar... per aquest motiu trobo necessari la millora dels espais i instal·lacions destinades per aquest fi.
El desenvolupament s’ha de realitzar en tots el àmbits: cultural, social, urbanístic,... però sempre mirant per el medi ambient i per el correcte desenvolupament i creixement del poble. No canviarem el poble... redireccionar-lo cap el bon camí es el objectiu, el camí més transparent, camí que netejarem per evitar que tothom qui passi, es trobi amb obstacles i dificultats, camí que adequarem perquè la gent jove, en un futur immediat, sigui capaç de millorar el poble pas a pas, i ho farà gràcies al camí que haurem fet.
·
Penelope Crespo Blanco
Estic en aquesta llista per ajudar fer possible una Masquefa millor, per ajudar als meus companys a demostrar que una altre Masquefa és possible. Una Masquefa més neta i endreçada i amb més respecte pel medi ambient. Una Masquefa més participativa, amb un ajuntament més transparent, un poble on es tingui en compte de veritat el ciutadà.
·