dijous, 17 de maig del 2007

De moment, ja hem crescut prou

Propostes programàtiques
Urbanisme

En aquests darrers anys Masquefa ha crescut molt, molta gent pensem que ha crescut massa, massa de pressa i molt malament. Els creixements ràpids i descontrolats generen deficiències de tota mena. Pensem que el pla urbanístic d’aquest creixement tenia i té moltes deficiències i la seva planificació i la realització s’han fet de les pitjors maneres possibles i ple d’irregularitats. S’havien previst molt malament els equipaments i els serveis i això ho estem pagant tots els veïns. El nivell de la qualitat de vida de la gent de Masquefa ha disminuït força considerablement.

Masquefa és un poble petit i no volem que es converteixi en una mini-ciutat ni en un suburbi perifèric metropolità, creiem que s’han de preservar els seus trets específics, i per això cal controlar el creixement urbanístic d’aquests últims anys i cal repensar aquest model de creixement per tal que es faci de manera més pausada i harmònica. De moment, ja hem crescut prou.

Per fer-ho cal obrir de nou un debat ciutadà, en el qual es tingui en compte el parer de tota la ciutadania i de tots els grups i sectors de Masquefa, i poder definir així la Masquefa del futur i la Masquefa que volem i la que no volem. El Pla General com a eina de planificació a llarg termini ha de contemplar totes aquestes voluntats ciutadanes, donant resposta a les necessitats reals dels ciutadans. El nostre model és un urbanisme sostenible, amb la utilització racional del territori i el medi ambient.

El Pla General ha de garantir la suficiència de sol per a equipaments i zones verdes en cada nucli i barri de Masquefa.

Creiem que ni l’Ajuntament ni les altres administracions publiques no han de vendre sòl públic, ans tot el contrari, cal procurar augmentar-ne la quantitat disponible.

L’Ajuntament hauria d’elaborar un pla estratègic per a l’habitatge, que garanteixi el dret a l’habitatge digne per a tothom. Aquest Pla hauria de fer possible les condicions i establir unes bases per tal que els joves que s’independitzen o formen noves famílies trobin un habitatge assequible a Masquefa i no hagin de marxar a un altre municipi. I també hauria de fer possible que a Masquefa hi hagués amb suficiència habitatges de lloguer de baix cost per a totes les persones i famílies de Masquefa amb recursos limitats.

Cal promoure també les rehabilitacions de cases antigues. Per aconseguir-ho, l’Ajuntament hauria d’obrir una oficina d’orientació i d’assistència tècnica i jurídica i arribar a acords amb la Generalitat de Catalunya i les altres administracions publiques. L’Ajuntament hauria d’establir criteris que permetin la disminució o eliminació de taxes i impostos als projectes de rehabilitacions de cases antigues dedicades a l’habitatge propi, per a lloguers assequibles o a l’establiment de serveis d’interès social.

La qüestió dels passos a nivell de les vies del tren, és un tema que preocupa, afecta a força persones i cal trobar-hi una solució. Però no ens agrada com s’han fet les coses fins ara, no trobem bé l’actitud de l’equip de govern, d’amagar el cap sota l’ala i tampoc trobem bé la postura de l’oposició, que n’ha fet un us partidista i demagògic. Cal recordar que és un tema que ja fa 25 anys que està sobre la taula i els diversos partits fins ara n’havien fet l’orni i ara no paren de tirar-se la pilota els uns als altres. Creiem que cal replantejar aquest tema, informar i debatre sobre els pros i els contra de totes les opcions possibles, i així poder arribar a fer unes propostes de solució tant a curt terme com a mitja termini, de manera que es puguin aconseguir i s’afavoreixi la unitat del poble sense perjudici per a ningú.

En qüestions més concretes de l’ordenació de les zones urbanes creiem que cal començar a establir zones per a vianants i cal reorganitzar millor i de manera més racional la circulació i les zones d’aparcament, recuperar les voreres com a passos de vianants i la creació i promoció de zones i sistemes d’aparcaments. Cal poder gaudir de zones verdes a tota la vila. S’ha de revisar la normativa sobre l’amplada mínima de les voreres, aquests últims anys s’han fet unes voravies massa estretes i insuficients. S’ha d’acabar d’eliminar totes les barreres arquitectòniques. I cal afrontar l’arranjament dels carrers, voreres i clavegueram on faci falta.

En concret, pensem que hem de tenir una Masquefa on hi puguem viure millor tots.
*