dijous, 17 de maig del 2007

La cultura ens fa més lliures

Propostes programàtiques
Cultura

La cultura entesa en el seu sentit més ampli és un dels elements principals a tenir en compte en les polítiques municipals. Però cal tenir clar que els creadors de cultura i els seus principals protagonistes són les persones, la societat civil, els grups, les associacions. I l’Ajuntament no ha d’intentar suplir aquest paper ni dirigir-ho. L’Ajuntament ha de donar-hi tot el suport, preveure i facilitar els equipaments que facin falta, posar-hi els recursos necessaris i treballar per aconseguir-ho. L’Ajuntament ha de treballar en aquest camp de manera subsidiària, assumint només com a obligacions pròpies totes aquelles coses que la societat civil no assumeixi, ja sigui per la seva complexitat, el seu cost, ... La cultura ha de ser creativa, critica, un mitjà de reflexió, de participació, de diàleg i de relació social. Només d’aquesta manera la cultura ens enriqueix com a persones i ens fa més lliures. Amb una cultura burocratitzada tot això difícilment es pot aconseguir.

Una de les eines per aconseguir tot això podria ser la creació d’un Consell de Cultura. Un consell on hi estarien representats els diversos col·lectius, els creadors, els grups i associacions culturals de Masquefa, els treballadors de la cultura. Algunes de les seves funcions podrien ser, la coordinació entre els grups i les activitats, l’intercanvi d’experiències, fer les propostes que consideri oportunes, ... i l’Ajuntament hauria de demanar el seu parer previ en totes les seves decisions, realitzacions i activitats de caire cultural.

Per a Alternativa de Masquefa, algunes de les realitzacions que hauria d’afrontar L’Ajuntament en els propers anys, són:
· La posada en marxa d’aquest Consell de Cultura.
· Fer inventari de tots els espais i infrastructures, els de l’administració pública, els d’iniciativa social i els particulars, que puguin ser destinats a activitats culturals. Procurar el màxim rendiment d’aquests espais i si s’escau, habilitar-ne de nous.
· Arribar a acords amb tots els grups, associacions i col·lectius.
· Impulsar la dinamització del teixit associatiu.
· Suport als diversos col·lectius de cultura, grups diversos, associacions, artistes, col·lectius de cultura popular i tradicional, ..
· Intervenir en la definició i la posada en marxa de la Biblioteca per tal que sigui un referent dinàmic i un focus de cultura universal i de cultura masquefina.
· La integració de l’arxiu històric a la nova Biblioteca.
· La elaboració, conjuntament amb el Consell de Cultura, d’un programa d’acció cultural a curt terme, a mitja terme i a llarg termini.
· L’aprofundiment en la cultura i la historia pròpia de Masquefa.
· El coneixement intercultural, i de manera més especial dels diversos fets culturals dels diferents col·lectius que ara viuen a Masquefa.
· Cal millorar la informació i la difusió sobre totes les activitats culturals i les festes que es fan a Masquefa i cal aconseguir-hi una major implicació i participació de la ciutadania.
· Cal preveure també les dotacions econòmiques suficients destinades a afavorir la cultura, les arts i la sensibilització cívica de la vila, i a recolzar les alternatives de grups i entitats dedicades a dites finalitats.
· S'ha de reclamar al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que el centre d’estudis paleontològics que té previst instal·lar en aquesta zona es faci a Masquefa, i cal demanar i promoure’n la recerca a Masquefa. D’abans del segle 19 se sap i està àmpliament documentat que tot el territori de Masquefa és ric en restes prehistòriques, i de molt abans que hi hagués l'abocador dels Hostalets per aquí ja s'hi trobaven fòssils prehistòrics de tota mena.

Cal recuperar la memòria històrica de Masquefa i cal dignificar el record i la memòria de totes les persones de Masquefa que van morir, van estar empresonades o perseguides a causa de la guerra.

L'ajuntament, igual que en totes les altres regidories, ha de tenir al front de l’àrea de cultura una persona competent, que sàpiga realment el que el poble necessita en aquesta qüestió, una persona capaç, culta, coneixedora i coherent, i no com s’ha vingut fent sovint fins ara, que l’Àrea de cultura ha estat moltes vegades una de les més mal ateses. La cultura és el distintiu d'un poble, el seu segell d'identitat i l'ajuntament és l'organisme que ha de fomentar aquest coneixement.
*