divendres, 18 de maig del 2007

Estimem les plantes i els arbres

Propostes programàtiques
Parcs, jardins i arbrat urbà

Les places, els parcs, jardins i l’arbrat urbà són elements essencials i indispensables en qualsevol poble o ciutat. A més d’embellir l’entorn, són espais de sociabilització veïnal i llocs de trobada, i tenen molts efectes beneficiosos per a les persones, alegren i animen, ajuden a millorar la salut, absorbeixen la pols i altres elements nocius, disminueixen la contaminació, minoren les ventades, quan fa calor refresquen l’ambient, generen records positius, ...

Per això creiem que en aquesta àrea cal realitzar una política decidida, ben feta, coherent i amb criteri, no n’hi ha prou de plantar arbres i plantes a tort i a dret si desprès no és fa una gestió dels jardins i dels arbres respectuosa i amb l’estima i la professionalitat que aquestes plantes requereixen.

Una de les primeres coses que caldria fer és la creació d’un servei propi de jardineria i arbres urbans i que no depengui de l’àrea de serveis. No pot ser això de tractar una planta com si fos un pal de la llum o encara pitjor. Aquest nou servei ha d’estar dirigit i format per persones professionals, amb bon criteri i que s’estimin les plantes, i ha de dependre d’una regidoria que també hi estigui sensibilitzada.

En aquesta àrea cal demanar la participació, la implicació i la col·laboració a la gent de totes les edats de Masquefa. Cal fer campanyes de coneixements, d’informació i de sensibilització sobre les plantes i els arbres.

S’hauria de plantar arbres en tots els trams de carrers i places on sigui possible i a tots els llocs on els veïns ho demanin, i cal garantir que en els futurs carrers que és puguin obrir hi haurà espai suficient per plantar-hi arbres i que aquests s’hi plantaran.

Cal que hi hagi places, parcs i jardins dignes i de qualitat, i per això cal reservar suficients espais per a noves zones de passeig, trobada i esplai dels ciutadans en tots els barris i tots els carrers i cal dissenyar-los i realitzar-los d’acord amb les seves funcions, les places i jardins son zones de centralitat per a trobar-se i facilitar la comunicació, el joc, la celebració d’esdeveniments i activitats. Cal reservar, per exemple, zones apropiades a cada barri per a poder fer els focs de Sant Joan.

S’ha de tenir una sensibilitat i cura especial, com a parcs urbans, dels llocs i paratges emblemàtics pels masquefins, com ara la Font del Roure, el Serral, el Turó, i crear-ne de nous:

En el cas del Turó creiem que caldria realitzar una bona neteja de porqueries i el seu arranjament immediatament, preservant el seu us tradicional com a lloc per anar de passeig, per a poder admirar i gaudir de les plantes aromàtiques i les remeires, per a fer berenades, com a miranda privilegiada. Per la seva proximitat amb l’escola, el Comam i la zona esportiva també podria ser un bon lloc com a zona de descans, d’esplai i de picnic pels escolars i pels visitants.

En la zona del Serral també creiem que cal realitzar una bona neteja de porqueries i el seu arranjament immediat. Tot conservant la seva orografia natural i la seva vegetació pròpia, proposem que es converteixi en jardí botànic de cactus, plantes crasses i d’altres plantes sofertes i resistents, amb aportacions que podrien anar fent la gent de Masquefa i d’arreu. Aquest jardí, a més del seu interès botànic propi, seria una manera de recordar que en el seu cim hi ha una torre elèctrica que els masquefins no han desitjat mai i la tenim clavada com una pua, a més el saber popular ens diu que les plantes crasses i els cactus absorbeixen les radiacions elèctriques que podrien ésser malicioses per a les persones.

De les moltes menes d’arbres de Masquefa, n’hi ha dos que porten nombrosos records i venen sovint a la memòria quan es recorden les passejades que els masquefins feien fa anys. Aquests arbres són l’alzina i el roure. Els dos arbres són arbres d’aglans, arbres de l’espècie Quercus. Com a homenatge, per a preservar aquests records i també com a lloc d’estudi d’aquests arbres, proposem la creació d’un parc urbà i periurbà en la qual hi siguin representats tota la mena d’alzines i de roures d’arreu, un jardí botànic de tota mena de Quercus, una arbreda d’arbres aglaners.

A Masquefa, per antonomàsia, la plaça principal es la plaça de l’Estació i gosem afirmar que és i ha estat una plaça popular, bonica i agradable i molt ben aprofitada, que acull i ha acollit nombroses manifestacions i esdeveniments de tota mena, que la gent de totes les edats hem fet nostra. Així de la mateixa manera que creiem i proposem la creació de noves centralitats i zones d’esplai, creiem que cal reconèixer l’evidencia de la plaça de l’Estació com a plaça principal de trobada i relació. Ara que a Masquefa la població s’ha multiplicat per quatre, creiem que és un bon moment per a recuperar el disseny inicial de fa vint-i-cinc anys d’aquesta plaça, per tal d’arranjar-la i reordenar-la per fer-la més espaiosa i així, quan calgui, ens hi puguem trobar més còmodament tots els masquefins. Als nous i als vells masquefins cal fer-los lloc a la plaça principal.
*