divendres, 18 de maig del 2007

La Beguda, poble singular

Propostes programàtiques
La Beguda

La singularitat de La Beguda es prou coneguda per a tothom i per això potser no caldria ni explicitar-la, tot i així serà bo recordar els seus trets característics i la seva problemàtica. El poble de La Beguda està integrat pels nuclis de La Beguda Baixa i La Beguda Alta, a més d’altres zones i masies properes. Situat en un lloc de pas i parada, una confluència de camins amb l’antic camí ral, que des d'antic comunicaven diverses zones de la Catalunya vella i la Catalunya nova, del Baix Llobregat, l’Anoia i el Penedès. La Beguda no té municipi propi i actualment pertany administrativament als municipis de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès) i Masquefa (Anoia), a més d’altres zones importants que es consideren també La Beguda i que actualment són del municipi de Els Hostalets de Pierola (Anoia).

Algunes de les principals problemàtiques de La Beguda es la de dependre de massa administracions, el que per una mateixa necessitat hagin d’intervenir 3 o 4 ajuntaments i 3 comarques. També la manca d’una representació, d’una interlocució única, clara i fluida de tots els begudencs envers totes les administracions per tal de fer arribar i poder resoldre satisfactòriament les seves necessitats i les seves aspiracions. El no poder decidir des de la pròpia realitat el que volen i el que creuen que més els convé.

Plantegem una nova filosofia i un nova manera d’afrontar les necessitats de La Beguda i dels begudencs. Creiem que cal garantir la igualtat de tracte dels begudencs i de La Beguda amb la dels municipis que els administra, tenint en compte i respectant les seves singularitats. Cal trobar i aconseguir una representació més efectiva i dinàmica de La Beguda envers les diverses administracions. La Beguda ha de ser i ha d’esdevenir el que els seus ciutadans vulguin i cal garantir i ajudar-la per tal que sigui així.

Mentre La Beguda sigui administrada per una o més administracions que no siguin la pròpia cal establir una representació real i efectiva dels begudencs. Creiem que cal estudiar i establir d’altres maneres per la qual La Beguda pugui materialitzar el seu parer i pugui decidir i gestionar en les qüestions que la afecten. Per Alternativa de Masquefa, les propostes que és fan pel conjunt de Masquefa, a La Beguda, cal portar-les a terme tenint en compte i respectant les seves singularitats i amb un acord i diàleg previ amb els begudencs.

La pertinença de La Beguda a tants municipis i tantes comarques és un fet estrany i que moltes vegades dificulta els drets democràtics dels seus ciutadans en l’àmbit local. Creiem que aquesta formula és una anomalia que caldria corregir. Però sobretot creiem que La Beguda ha de ser i ha d’esdevenir el que els seus ciutadans vulguin i cal garantir i ajudar-la per tal que sigui així. Les formules de pertinença administrativa poden ser diverses: Mantenir la formula actual. Fer un altre tipus de repartiment administratiu entre els diversos municipis. Que tota La Beguda pertanyi a un dels municipis entre els que ara està. Constituir un municipi propi.

El nostre propòsit es promoure una consulta popular a La Beguda, per tal que els begudencs decideixin democràticament el seu futur jurídic i administratiu. Consulta que caldria fer amb un debat previ on s’exposessin les diverses opcions i els seus avantatges i inconvenients. I en qualsevol cas creiem que caldria respectar la voluntat dels begudencs, recolzar-la i ajudar a assolir-la.
*

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt bé. Ja era hora que algú s’enrecordi de La Beguda i parli clar i a favor dels begudens.
Ja teniu el meu vot.