dimarts, 15 de maig del 2007

Els comptes clars

Propostes programàtiques
Les finances, la hisenda

La gestió del pressupost i les finances d’un Ajuntament és una de les coses més importants i que condiciona tota les seves actuacions. Per això i perquè s’estan administrant els diners de tots els ciutadans, cal fer-ho amb tota la cura i amb la màxima transparència possible.

Cal exigir la transparència dels comptes municipals i un bon compliment del pressupost. Immediatament després de les eleccions l’Ajuntament ha d’explicar l’estat de tots els comptes municipals. I de manera general i continuada, l’Ajuntament ha d’explicar periòdicament i amb un llenguatge clar i entenedor per a tothom, com i d’on s’ingressen i com i en que es gasten els diners.

Una de les raons de ser de les administracions publiques és la redistribució de la riquesa i la renda. Per això en la confecció dels pressupostos cal prioritzar la despesa i les inversions en les necessitats reals de la població, cal posar a debat ciutadà les prioritats de les inversions i despeses de l’Ajuntament i cal establir criteris que permetin la disminució o eliminació de taxes i impostos als col·lectius més desfavorits: jubilats, persones dependents i persones a l’atur forçós amb pensions petites, ....

Mitjançant les taxes i impostos també cal afavorir a qui faci un us dels serveis i la gestió del territori més correcte i sostenible, amb el consum de l’aigua, el reciclatge, ... . També per a les rehabilitacions de cases antigues dedicades a l’habitatge propi o per a lloguers assequibles, a l’establiment de serveis d’interès social, etc.

Cal vigilar els nivells de l’endeutament i cal donar-ne informació puntual a la ciutadania. No es pot estirar massa sovint més el braç que la màniga i cal que tothom sàpiga com i perquè l’Ajuntament s’endeuta.
*